"Vegetáriánus" hírességek(kel) Vacsoracsatában

2010-08-08

sponsored links

Bevallom, én csak mostanában - a Tofu a tortán játékban való részvételem kapcsán - néztem meg pár részt az alapötletül szolgáló Vacsoracsata címû mûsorból (a neten), azelõtt egyáltalán nem követtem. Túlzás lenne azt állítanom, hogy elkezdtem nézni, de a feltöltött videók közül megnéztem néhányat, elsõsorban az alapján, hogy mely mûsorokban szerepeltek olyan emberek, akikre kíváncsi voltam.

A sokadik magát vegetáriánusnak nevezõ híresség számomra, khm hogy is mondjam kissé "fura" megnyilvánulása, felfogása, menüje láttán azonban klaviatúrát ragadtam.
Azt persze mindenképpen fontosnak tartom leszögezni, hogy nem láttam az összes adást.

A nagy-nagy kivétel számomra, akit mindenképpen szeretnék kiemelni, Laár András. Rendkívül nagyra tartom õt. Tüneményes ember. Hozzáállása az emberekhez, helyzetekhez, ételekhez, a világhoz, az élethez és a vegetáriánus táplálkozásról alkotott felfogása azt gondolom, húsevõk és vegetáriánusok számára egyaránt elgondolkodtató és megszívlelendõ. :)

Ami a benyomásaimat illeti.
Meglepetten és szomorúan tapasztaltam, hogy a mûsorban szereplõ "vegetáriánus" hírességek (megint hangsúlyoznám, nem láttam minden adást és tisztelet a kivétel(ek)nek) összekevernek fogalmakat és tovább erõsítik az emberek egy jelentõs részében a mai napig élõ sztereotípiákat, elõítéleteket, téves elképzeléseket a vegákkal kapcsolatban.

Többeknek közülük pl. teljesen természetes, hogy esznek halat, tengeri herkentyûket.
Félreértés ne essék, én azt gondolom, egye mindenki azt amit szeret, kíván, amirõl úgy érzi jó a testének, ha az hal, kagyló vagy rák, akkor azt! De én személy szerint is azt gondolom és abban a hitben élek, hogy a vega-társadalom töbsége is úgy van vele, hogy ez a vegetáriánus táplálkozásba nem fér bele.
Nem tudok mit kezdeni "a hal nem hús" kifejezéssel, számomra ennyi erõvel azt is mondhatnánk, "a csirke sem hús, az csirke".
A mûsorban a kimondottan vegetáriánusnak készített étel nem egyszer volt rák vagy hal és a maga vegaságát többször nyomatékosan hangoztató híresség jóízûen elfogyasztotta azt.

Ami számomra ennél is megdöbbentõbb volt, hogy "vega" vendég elé odatálalták a csirkesalátát, kérdezték tõle, óhajt-e helyette vegetáriánus ételt (ami mellesleg rák volt!), mire közölte, hogy nem, ennek annyira finom az illata, hogy megszegi a tilalmat és megeszi.
Félreértés megint ne essék, tegye! És amennyiben finom volt és jólesett, egészségére!
Számomra ez azonban azt a nagyon sok emberben benne lévõ sztereotípiát erõsíti, hogy a vegaság nem "komoly" dolog, az valamiféle hóbort és ha ott van a hús, a vega megeszi.
A "tilalom megszegést" pedig azért nem értem, mert - én legalábbis úgy gondolom - ha a vegetarianizmus mögött nincs meg egyfajta belsõ késztetés, az érzet, hogy nem kívánom, nem bírom megenni a húst vagy akár mély belsõ meggyõzõdés vagy ezek kombinációja, akkor az úgy valóban gyötrelem. Egy olyan tilalom, ami szenvedést okoz, ami mellett folyamatosan ott a kísértés, a lemondás. De véleményem szerint, így az egésznek nincs értelme!

Meglepetten tapasztaltam, hogy (halfogyasztó) vega híresség leves elkészítéséhez alaplé gyanánt húsleveskockából készült levest használ.
Számomra és az ismeretségi körömben lévõ vegák számára magától értetõdõ, hogy zöldségalaplét vagy zöldségleveskockát használok és húslével készült ételt nem fogyasztok.
Ez is egy olyan apróság, amely a húsevõ társadalom számára korántsem evidens. Barátnõm tavaszi eskövõjén meglepetten néztek rám asztaltársaim, hogy - miután kiderült, vega vagyok -nem eszem az Újházy tyúklevesbõl. Még a levébõl sem... :)

Amit nagy sajnálattal fogadtam még, az a vegetáriánus vendégek menüsora volt.
Ezalól - fentebb írtakkal ellentétben - még az általam nagyon tisztelt Laár András sem volt kivétel.
Azokban az adásokban, amiket (eddig) láttam, ill. a receptekben, amiket olvastam szinte kivétel nélkül valamilyen húshelyettesítõ volt. (Most a hal-, tengeriherkenytû - kérdéskörtõl tekintsünk el.) Értsd: szejtán, gabonakolbász és társai.
És hogy ez számomra milyen a vegákkal kapcsolatos sztereotípiát erõsít? Nem bírnak meglenni a húsos kaják nélkül, ezért állandõan szójapörköltet, szójavirslit és más hasonlókat esznek.
Húsevõknek nem tálalok fel szejtánpörköltet, szejtános-gabonakolbászos székelykáposztát, rántott tofut és rántott szejtánt! Egyszerûen azért, mert aki eszik húst azt az ízt, textúrát, állagot várja és a "húshelyettesítõ" nem olyan! Nem is lehet olyan, mert nem az! Egy húsevõ számára ez csak a vega-konyha fantáziátlanságát és íztelenségét, ehetetlenségét bizonyító közjáték lesz!
Bevallom õszintén, én vegáknak sem szolgálnék fel húshelyettesítõvel készült ételeket. Nem azért mert idõnként nem használom, nem szeretem vagy nem fogyasztom õket, hanem egész egyszerûen azért, mert valami hihetetlenül változatosan, különlegesen és ízletesen lehet fõzni zöldségekbõl, hüvelyesekbõl, magvakból, gabonából, laktovegák számára tejtermékekbõl. Egy "igazi" vegavacsinak számomra ezeket kell tartalmaznia. Úgy vettem észre ebben, Tofu a tortán csapattársaimmal is egyet értettünk. :)

S hogy mi a konklúzió, ha van egyáltalán?
Nos, számomra - ismét hangsúlyozottan - az, hogy mindenki egye azt ami számára a megfelelõ, amit õ maga és a szervezete kíván. Akár tartalmaz az õ személyes táplálékpiramisa húst, akár nem. És bár vannak különbözõ vegetáriánus irányzatok (lakto-ovo, lakto, ovo, vegán, nyers...), a szárnyashús- és halfogyasztás azt gondolom, nem vegetarianizmus. Adott esetben simán lehet úgy is fogalmazni, "halat fogyasztok, más húsokat nem". Ilyen egyszerû.
Vega-emberek konyhájába betekintve tök jó lett volna ez a mûsor arra (is), hogy kicsit rendet tegyen a fejekben. Pl. a tekintetben, hogy a vegetáriánusok nem esznek húslevesben fõtt zöldséget, húslével készült ételt, zselatinos édességet, zsírban átforgatott tésztát. Ami személy szerint engem illet, egyszerûen azért, mert azt érzem, hogy "nem"... :) Rend helyett azonban, az adásokat nézve, olykor úgy éreztem, csak még nagyobb káosz lett... :(
Mindazonáltal, aki szeretne némi fõzéssel, számos érdekes és fontos gondolattal, egy csipetnyi humorral fûszerezett bõ háromnegyed órát, nézze meg Laár Andrást a Vacsoracsatában. :) (Az RTL Klub honlapján a videótárból könnyedén letölthetõ)

(A kép forrása: http://ceasarom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=403821&)

Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2010/08/veg...

sponsored links

Keres?s